zywnosci
Liczba pozycji: 17
Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania – ebook
Rafał Płocki
W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł, możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju,...Data dostępności:
Data publikacji:
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności – ebook
Agata Lewkowicz Wiesław Pływaczewski
Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną – ebook
Joanna Smoluk-Sikorska Władysława Łuczka
Przedmiotem książki są problemy związane z handlem detalicznym żywnością ekologiczną. W szczególności zostały omówione podstawowe kanały detalicznej dystrybucji ekoproduktów, czynniki warunkujące poprawę dostępności i wzrost asortymentu żywności ekologicznej,Data dostępności:
Data publikacji:
Prawo żywnościowe – ebook
Katarzyna Leśkiewicz
W podręczniku Prawo żywnościowe omówiono podstawowe akty prawa żywnościowego, zarówno unijnego (zwłaszcza rozporządzenie nr 178/2002), jak i krajowego, a także normy obowiązujące w ramach globalnego systemu żywnościowego (np. Codex Alimentarius ). Szczególna uwagę zwrócono na akty regulujące wymogi produkcji żywności, w tym dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, informacji o produktach żywnościowych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Biotechnologia: Wprowadzenie do Nowoczesnych Technik i Zastosowań – ebook
Elisabeth Coleger
Książka stanowi źródło wiedzy na temat biotechnologii, skoncentrowanej na praktycznych zastosowaniach. Autor przybliża zarówno teoretyczne podstawy, jak i praktyczne aspekty tej dziedziny. Czytelnicy poznają też szeroki zakres zastosowań biotechnologii od medycyny i farmakologii, przez rolnictwo i produkcję żywności, po ochronę środowiska. To doskonałe źródło wiedzy zarówno dla studentów, jak i dla...Data dostępności:
Data publikacji:
Międzynarodowe prawo żywnościowe – ebook
Tomasz Srogosz prof. KA
Monografia jest pierwszym w Polsce opracowaniem poświęconym normom prawa międzynarodowego publicznego w zakresie: rolnictwa, żywności i wyżywienia, prawa do żywności, bezpieczeństwa żywnościowego, suwerenności żywnościowej, zrównoważonego rozwoju żywnościowego, źródeł i podmiotów prawa, międzynarodowego prawa rolnego standardów żywnościowych. Z jednej strony jest monografią naukową...Data dostępności:
Data publikacji:
Bastion nad Sanem. Los Twierdzy Przemyśl – ebook
Hermann Heiden
Autor, doświadczony żołnierz, opisuje losy twierdzy Przemyśl w czasie I wojny światowej. Szczególną uwagę zwraca na dwukrotne oblężenie twierdzy przez armię rosyjską. Załoga Przemyśla miała zabezpieczyć odwrót armii austro-węgierskiej. Pierwsze oblężenie trwało od września do października 1914 r. - wtedy wojsku carskiemu nie udało się zdobyć twierdzy. Drugie oblężenie rozpoczęło się 5 listopada 1914...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha – ebook
Maciej Kokoszko
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI,...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawo konsumenckie w Polsce oraz innych państwach UE. Zagadnienia wybrane – ebook
Bogusława Gnela Elżbieta Sługocka-Krupa Monika Szaraniec Angelo Viglianisi Ferraro
Monografia podejmuje aktualną problematykę związaną z prawem konsumenckim w Polsce i wybranych krajach UE. W monografii przedstawiono: ogólne zagadnienia prawa konsumenckiego (np. europejski model ochrony konsumenta w kontekście human enhancement, oraz problem jasności prawa konsumenckiego ), wybrane zagadnienia ochrony klienta (konsumenta) usług finansowych, ochronny charakter przepisów dotyczących...Data dostępności:
Data publikacji:
W trosce o bezpieczne jutro. Reminiscencje i zamierzenia. Tom 4 – ebook
Opracowanie zbiorowe
Szanowni Państwo, oddajmy do Państwa rąk czwarty tom monografii wieloautorskiej „W trosce o bezpieczne jutro. Reminiscencje i zamierzenia”. W rozdziale 1, zawierającym siedem opracowań, podejmujemy zagadnienia z zakresu Wybranych prawnych i społecznych aspektów bezpieczeństwa narodowego i wewnętrznego. Rozdział 2 Bezpieczeństwo społeczne w kontekście ruchów migracyjnych zawiera osiem opracowań....Data dostępności:
Data publikacji: