zywnosci
Liczba pozycji: 139
Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Aspekty prawne – ebook
Tomasz Srogosz prof. KAAFM
Monografia jest kontynuacją i rozwinięciem książki pt. Międzynarodowe prawo żywnościowe , w której wykazano istnienie jednego z działów prawa międzynarodowego publicznego obejmującego zespół norm regulujących stosunki międzynarodowe w dziedzinie rolnictwa, żywności i wyżywienia. Celem wspomnianej książki była przede wszystkim odpowiedź na pytanie o to, czy doszło do ukształtowania takiego działu?...Data dostępności:
Data publikacji:
Witaminy i minerały w naturalnej żywności – ebook
Mascha Davis
Wystarczy tylko odrobina czasu i nieco wiedzy, byś nauczył się wprowadzać do swojej diety pełnowartościowe produkty i ograniczył spożycie przetworzonej żywności. Poprawi to stan twojego zdrowia i wspomoże leczenie wielu poważnych chorób, redukując m.in. stany zapalne i podwyższając odporność organizmu. Dzięki tej książce poznasz podstawy zdrowego odżywiania i dowiesz się, w których produktach spożywczych...Data dostępności:
Data publikacji:
Urzędowa kontrola żywności – ebook
Małgorzata Korzycka Paweł Wojciechowski
Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie: 1. systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, 2. funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień...Data dostępności:
Data publikacji:
Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania – ebook
Rafał Płocki
W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł, możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju,...Data dostępności:
Data publikacji:
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności – ebook
Agata Lewkowicz Wiesław Pływaczewski
Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz – ebook
Agnieszka Szymecka-Wesołowska Andrzej Balicki Daniel Szostek
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczych lub zdrowotnych środków spożywczych. Biorąc pod uwagę, że regulacja w tym obszarze, ustanowiona w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady...Data dostępności:
Data publikacji:
System prawa żywnościowego – ebook
Paweł Wojciechowski Małgorzata Korzycka
"Recenzowana praca znanych i uznanych Autorów stanowi pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania. Dzieło obejmuje niemalże całość bardzo rozległej i skomplikowanej problematyki prawnej dotyczącej żywności i choćby już tylko z tego względu zasługuje na miano "Systemu prawa żywnościowego". Przedmiotem...Data dostępności:
Data publikacji:
Uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną – ebook
Joanna Smoluk-Sikorska Władysława Łuczka
Przedmiotem książki są problemy związane z handlem detalicznym żywnością ekologiczną. W szczególności zostały omówione podstawowe kanały detalicznej dystrybucji ekoproduktów, czynniki warunkujące poprawę dostępności i wzrost asortymentu żywności ekologicznej,Data dostępności:
Data publikacji:
Własna permakultura – ebook
Marjory Wildcraft
W książce Autorka przedstawia rewolucyjne podejście do zdrowia, które opiera się na zasadach permakultury. Podpowiada, jak wzmocnić swoją odporność i poradzić sobie ze stresem. Wesprzeć układ trawienny przy pomocy diety wegetariańskiej opartej na roślinach leczniczych, ziołowych herbatach i świeżej, pożywnej, wolnej od pestycydów żywności, którą sam wyhodujesz na własnym tarasie, domowym parapecie...Data dostępności:
Data publikacji:
Ty też możesz pokonać raka. – ebook
Chris Wark
Autorowi udało się cofnąć symptomy raka jelita grubego , mimo że choroba była już w III stadium rozwoju. Zrezygnował z chemioterapii, ponieważ nie wydawała mu się ona słusznym postępowaniem. Wziął sprawy w swoje ręce i dziś po nowotworze nie ma już śladu. Postawił na podstawowe składniki diety przeciwnowotworowej, czyli superżywność – surowe owoce, warzywa, grzyby, przyprawy, orzechy, nasiona i...Data dostępności:
Data publikacji: