zywnosci
Liczba pozycji: 50
Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania – ebook
Rafał Płocki
W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł, możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju,...Data dostępności:
Data publikacji:
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności – ebook
Agata Lewkowicz Wiesław Pływaczewski
Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Rozgwieżdżone niebo – ebook
Lars Wilderang
Dziwne awarie telefonów, mnożące się usterki samochodów, pociągów, problemy z dostawami prądu i żywności stają się powoli codziennością. W końcu, po kolejnym zaciemnieniu, świat zmienia się nie do poznania… Wysiada cała elektronika, na co ludzkość nie jest zupełnie przygotowana. Ciemna jesień staje się rozgwieżdżoną zimą, a chaos, który wybucha sprawia, że przeżyją tylko nieliczni…Data dostępności:
Data publikacji:
Niedobici spod Stalingradu – ebook
Reinhold Busch
W listopadzie 1942 roku wojska radzieckie przerwały niemieckie oblężenie i otoczyły Stalingrad. Uwięziono w ten sposób około 290.000 żołnierzy 6. Armii. Przez prawie trzy miesiące wojska niemieckie znosiły wszelkie okrucieństwa rosyjskiej zimy. W starciu z bezlitosną pogodą, mrozem, brakiem żywności i skromnymi zrzutami, tysiące ludzi umierały z głodu i zimna, a kolejne – w walce, od poniesionych ran...Data dostępności:
Data publikacji:
Na marne – ebook
Marta Sapała
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy...Data dostępności:
Data publikacji:
Wendyjska Winnica Tom 3: Dolina nadziei – ebook
Zofia Mąkosa
Jest rok 1948. Matylda Neumann rezygnuje z walki o ukochanego, opuszcza Zieloną Górę i wyjeżdża do Neuruppin. Tam czeka na nią ciotka Hedwiga i miejsce na sienniku obok kuzynki, Anny. W przeludnionej radzieckiej strefie okupowanych Niemiec brakuje żywności, mieszkań i pracy, ludzie czują niechęć do uchodźców oraz strach przed wszechobecną służbą bezpieczeństwa. Wciąż trwają poszukiwania bliskich zaginionych...Data dostępności:
Data publikacji:
Pandemia. Ku jezioru. – ebook
Jana Wagner
Wciągający thriller o przetrwaniu w czasach zarazy Zmasowany wybuch pandemii nieznanej choroby nie pozostawił ludzkości żadnej nadziei – nie ma na nią szczepionki ani skutecznych lekarstw. Społeczeństwa rozpadają się w chaosie i anarchii, odcięte od prądu i wody. W tych mrocznych czasach każdy może liczyć tylko na siebie. W konającym mieście resztka ocalałych wegetuje w strachu przed zarazą...Data dostępności:
Data publikacji:
Gospodarstwo domowe i racjonalne żywienie – ebook
Kamilla Chołoniewska
Interesujący poradnik, który mimo tego, że wydany został w 1937 roku nic nie stracił ze swojej aktualności. W książce opisano ogólne zasady, jakie powinny być przestrzegane przy przygotowywaniu posiłków. Omówiono rodzaje żywności, ich skład i sposoby ich przygotowania do spożycia. Opisano wyposażenie kuchni i sposoby jego wykorzystywania. W książce umieszczono też szereg kulinarnych przepisów, a także...Data dostępności:
Data publikacji:
Ziemia nie do życia. Nasza planeta po globalnym ociepleniu – ebook
David Wallace-Wells
Przerażająca podróż do naszej najbliższej przyszłości W swojej książce David Wallace-Wells przekonująco przedstawia skutki globalnego ocieplenia w niemal każdej dziedzinie naszego życia. Pokazuje, jak niedobory żywności, klęski żywiołowe, epidemie, kryzysy polityczne i gospodarcze oraz wynikające z nich konflikty zbrojne już w ciągu najbliższych dziesięcioleci zmienią świat nie do poznania, wpływając...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak Jeść by Zdrowo Żyć. Wydanie II – ebook
Robert Jarząbkiewicz
Książka przedstawia ogromny wpływ właściwego odżywiania na zdrowie człowieka, zapoznaje i przestrzega przed złymi nawykami żywieniowymi oraz wykazuje rodzaje niebezpiecznych grup produktów. W treści, w możliwie najprostszy sposób opisana została podstawowa, niezbędna i możliwie najbardziej aktualna obecnie, wiedza na temat żywności i potrzeb ludzkiego organizmu w tym zakresie. Intencją autora było...Data dostępności:
Data publikacji: