medycyna
Liczba pozycji: 80
Bardzo niesamowita medycyna – audiobook
Adam Kay
Nowa okropnie śmieszna książka Adama Kaya, autora bestsellerowej „Twojej anatomii”! Dawno, dawno temu… było całkiem zabawnie, o ile ktoś lubił nosić kolczugę albo ścinać ludziom głowy. Istniał tylko jeden malutki problem – lekarze nie mieli bladego pojęcia, w jaki sposób funkcjonuje ludzkie ciało. Dlatego w przeszłości usta płukano moczem, fryzjerzy odcinali swoim klientom kończyny, a ludziom płacono...Data dostępności:
Data publikacji:
Zazdrość i medycyna – audiobook
Michał Choromański
Jedna z najlepszych polskich powieści, przetłumaczona na 18 języków. Studium ludzkich obsesji i namiętności. Lekarz, pacjentka i jej mąż. Miłość, nienawiść i zdrada. Upokorzenie, niedomówienia, obsesja. W 1973 roku Janusz Majewski dokonał jej ekranizacji. Fotos z tego filmu umieściliśmy na okładce (są na nim Ewa Krzyżewska i Mariusz Dmochowski). STOKROTECZKI (2016): Czym właściwie jest „Zazdrość i...Data dostępności:
Kocham Zioła 2/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom drugi serii Kocham Zioła został poświęcony kluczowym zagadnieniom, których odpowiednie omówienie i zrozumienie jest niezbędne dla utrzymania i poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Poruszono tematy m.in. substancji, roślin i grzybów o działaniu przeciwwirusowym oraz przeciwnowotworowym, roli kawy w diecie, wpływu srebra na ludzkie zdrowia oraz wyrobie octu na cele lecznicze i gospodarcze.Data dostępności:
Data publikacji:
Poradnik Żywienowy - przepisy na zimę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na lato dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na jesień dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przestawia łatwe i proste w przyrządzeniu przepisy kulinarne. Prawidłowa dieta pomoże unormować poziom cukrów we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań.Data dostępności:
Poradnik Żywienowy - przepisy na wiosnę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Lekkie kolacje dla osób z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tetniczym – ebook
Aleksandra Cichocka
Zaproponowane w tej broszurce przepisy są zgodne z zasadami diety zalecanej w cukrzycy i mogą być inspiracją do samodzielnego komponowania posiłku. Zaprezentowane potrawy można wykorzystać jako element kolacji,dodając jeszcze inne produkty, tak aby wartość odżywcza tego dania (zwłaszcza zawartość węglowodanów) była zgodna z zaleceniem Twojego lekarza lub dietetyka. Kolację powinno się jeść około 3...Data dostępności:
Smaczne desery dla osób z cukrzycą typu 2 – ebook
Joanna Giza
Spośród zaleceń terapeutycznych oraz profilaktycznych należy wymienić: Ograniczenie żywności wysokoprzetworzonej. Ograniczenie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego: masła, smalcu, tłustych gatunków mięs i wyrobów mięsnych, tłustych przetworów mlecznych i zastąpienie go olejami roślinnymi lub rybami. Ograniczenie węglowodanów (cukrów) prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym: słodyczy,...Data dostępności:
Z dializą w krainie smaków – ebook
Barbara Pyszczuk
W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie – jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane...Data dostępności:
Dieta Niskobiałkowa w PChN - 14-dniowy jadłospis, przepisy – ebook
Barbara Pyszczuk
Eliminacja jak największej ilości białka nie pomoże – mniej nie znaczy lepiej. Dieta niskobiałkowa musi zawierać wystarczającą ilość białka, aby zachować zdrowie. • E-book jest przeznaczona głównie dla pacjentów z Przewlekłą Chorobą Nerek PChN wymagających ograniczenia spożycia białka • Ponieważ spożycie białka bardzo często jest większe niż zalecana dzienna norma. Przedstawiony jadłospis pomoże skutecznie...Data dostępności:
Dna Moczanowa Dietoterapia – ebook
Barbara Pyszczuk
Głównym celem w przebiegu leczenia podagry jest zapobieganie ostrym atakom choroby oraz minimalizowanie nieodwracalnych powikłań stawowych i nerkowych. Dna moczanowa jest chorobą, która rozwija się przez kilkadziesiąt lat, dlatego zmiana nawyków żywieniowych oraz zdrowy tryb życia mogą wspomóc leczenie i przyczynić się do uniknięcia napadów choroby Dla kogo przeznaczony jest e-book? Książka jest przeznaczona...Data dostępności:
Dieta DASH w teorii i zastosowaniu – ebook
Aleksandra Cichocka
Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która szybko daje korzystne efekty zdrowotne. Taka właśnie jest dieta DASH, którą można nazwać dietą naszych marzeń. Książka ta powstała, aby pomóc w spełnieniu tych marzeń. W książce opisano szczegółowo, na czym polega...Data dostępności:
Journal of Life and Medical Sciences 3(29)/2020 – ebook
Bernadeta Bień Magdalena Dykiel Marcin Stareńczak Mateusz Grajek Karolina Sobczyk Agnieszka Białek-Dratwa Łukasz Olszewski Karolina Maliszewska Izabela Oleksak Agnieszka Kaczmarska Krystian Cholewa Michał Michalski
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W...Data dostępności:
Journal of Life and Medical Sciences 4(30)/2020 – ebook
Mateusz Grajek Wioletta Bociuk Weronika Gwioździk Karolina Nowosad
Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od...Data dostępności:
Wrażliwość smakowa oraz postawy osób starszych wobec żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności funkcjonalnej – ebook
Anna Jędrusek-Golińska
W związku ze starzeniem społeczeństw, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, które obejmuje wzrost średniej długości życia oraz zwiększenie odsetka osób powyżej 60. r.ż. w populacji, szczególnego znaczenia nabiera wykorzystanie żywności funkcjonalnej jako potencjalnego źródła wartości korzystnych dla zdrowia i poprawy komfortu życia seniorów. Badanie czynników kształtujących postawy osób starszych wobec...Data dostępności:
Nauki Przyrodnicze Nr 1 (3)/2014 – ebook
Łukasz Kurasiewicz Monika Armuła Łukasz Tyburski Dariusz Wolski Wojciech Dymek
ARTYKUŁY: 1. CHITOSAN – WYKORZYSTANIE W MEDYCYNIE WETERYNARYJNEJ. 2. CHARAKTERYSTYKA KWASU SALICYLOWEGO ORAZ JEGO DZIAŁANIA NA ROŚLINY I ZWIERZĘTA. 3. ZRÓŻNICOWANIE PIERŚNICY SOSNY POSPOLITEJ (PINUS SYLVESTRIS L.) NA WYDMACH KAMPINOSKIEGO PARKU NARODOWEGO. 4. STANY HIPOKALCEMII JAKO ZABURZENIA GOSPODARKI MINERALNEJ U KRÓW MLECZNYCH W OKRESIE OKOŁOPORODOWYM.Data dostępności:
Nauki Przyrodnicze Nr 2 (2)/2013 – ebook
Magdalena Kapłan Anna Jastrząb Katarzyna Szewczuk-Karpisz Mateusz Gortat
ARTYKUŁY: 1. MOŻLIWOŚCI UPRAWY WINOROŚLI W POLSCE. 2. BIOSURFAKTANTY – ALTERNATYWA DLA SURFAKTANTÓW SYNTETYCZNYCH. 3. POLIMERY STOSOWANE W PRZEMYŚLE KOSMETYCZNYM – ICH RODZAJE, BUDOWA I FUNKCJE. 4.BIODOSTĘPNOŚĆ MAGNEZU I JEGO ROLA W PRAWIDŁOWYM FUNKCJONOWANIU ORGANIZMU.Data dostępności:
Nauki Przyrodnicze Nr 1 (7)/2015 – ebook
Magdalena Doniak Andrzej Kaźmierczak Paulina Radwańska Katarzyna Szewczuk-Karpisz
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1. UDZIAŁ PROGRAMOWANEJ ŚMIERCI KOMÓRKOWEJ WE WZROŚCIE I ROZWOJU ORGANIZMÓW ROŚLINNYCH I ZWIERZĘCYCH; 2. UDZIAŁ LEPTYNY W REGULACJI AKTYWNOŚCI OSI PODWZGÓRZOWO - PRZYSADKOWO - GONADALNEJ U OWIEC; 3. ZASTOSOWANIE...Data dostępności:
Nauki Przyrodnicze Nr 2 (4)/2014 – ebook
Adam Kuzdraliński Aleksandra Paterek Natalia Gierasimiuk Marcelina Olszak Izabela Podgórska Michał Pałys Katarzyna Szewczuk-Karpisz Maciej Frant Mateusz Pięt Adrian Zając Michał Chojnacki
ARTYKUŁY: 1. CHARAKTERYSTYKA GRZYBÓW Z RODZAJU FUSARIUM ORAZ NOWOCZESNE METODY ICH IDENTYFIKACJI. 2. SPOSOBY OGRANICZANIA AGROFAGÓW W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM. 3. ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI I SKAŻENIA PATOGENAMI ORAZ SPOSOBY ICH WYKRYWANIA TECHNIKAMI MOLEKULARNYMI. 4. WIRULENCJA ORAZ CYKL ŻYCIOWY WIRUSA HIV. CHARAKTERYSTYKA ZESPOŁU NABYTEGO UPOŚLEDZENIA ODPORNOŚCI ORAZ TERAPII ANTYRETROWIRUSOWEJ. 5. WŁAŚCIWOŚCI...Data dostępności: