medycyna
Liczba pozycji: 40
Zazdrość i medycyna – audiobook
Michał Choromański
Jedna z najlepszych polskich powieści, przetłumaczona na 18 języków. Studium ludzkich obsesji i namiętności. Lekarz, pacjentka i jej mąż. Miłość, nienawiść i zdrada. Upokorzenie, niedomówienia, obsesja. W 1973 roku Janusz Majewski dokonał jej ekranizacji. Fotos z tego filmu umieściliśmy na okładce (są na nim Ewa Krzyżewska i Mariusz Dmochowski). STOKROTECZKI (2016): Czym właściwie jest „Zazdrość i...Data dostępności:
Kocham Zioła 1/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom pierwszy serii Kocham Zioła został poświęcony podstawowym aspektom fitoterapii oraz surowcom zielarskim pozyskiwanym wiosną. Poruszane są tematy m.in.: fitoterapii u osób starszych, leków galenowych wytwarzanych z sosny, hydrolatów, pokarmów szkodzących zwierzętom domowym oraz naturalnym procesom fermentowania warzyw i ziół. Praca zbiorowa.Data dostępności:
Data publikacji:
Poradnik Żywienowy - przepisy na zimę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na lato dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na jesień dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przestawia łatwe i proste w przyrządzeniu przepisy kulinarne. Prawidłowa dieta pomoże unormować poziom cukrów we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań.Data dostępności:
Poradnik Żywienowy - przepisy na wiosnę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Zmiana wybranych wskaźników biochemicznych krwi na tle wydolności fizycznej osób z uszkodzonym rdzeniem kręgowym w odcinku szyjnym, aktywnych fizycznie – ebook
Katarzyna Domaszewska
Książka podsumowuje wyniki badań, którymi objęto 12 mężczyzn w wieku od 27 do 41 lat z urazem rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym. Wszyscy byli zawodnikami Reprezentacji Polski w Rugby na Wózkach. Celem analizy wpływu treningu sportowego na poziom wydolności fizycznej oraz zmiany metaboliczne organizmu, badania zostały przeprowadzone dwukrotnie - na początku okresu przygotowawczego i po ośmiu miesiącach....Data dostępności:
Lekkie kolacje dla osób z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tetniczym – ebook
Aleksandra Cichocka
Zaproponowane w tej broszurce przepisy są zgodne z zasadami diety zalecanej w cukrzycy i mogą być inspiracją do samodzielnego komponowania posiłku. Zaprezentowane potrawy można wykorzystać jako element kolacji,dodając jeszcze inne produkty, tak aby wartość odżywcza tego dania (zwłaszcza zawartość węglowodanów) była zgodna z zaleceniem Twojego lekarza lub dietetyka. Kolację powinno się jeść około 3...Data dostępności:
Smaczne desery dla osób z cukrzycą typu 2 – ebook
Joanna Giza
Spośród zaleceń terapeutycznych oraz profilaktycznych należy wymienić: Ograniczenie żywności wysokoprzetworzonej. Ograniczenie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego: masła, smalcu, tłustych gatunków mięs i wyrobów mięsnych, tłustych przetworów mlecznych i zastąpienie go olejami roślinnymi lub rybami. Ograniczenie węglowodanów (cukrów) prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym: słodyczy,...Data dostępności:
Sklepienie stóp oraz ich związki z wybranymi cechami morfologicznymi i funkcjonalnymi studentów – ebook
Paweł Lizis
Stopa jest niezwykle ważnym elementem statyczno-dynamicznym utrzymującym masę całego ciała, a ponadto jest swoistym mechanizmem napędowym. Sprawność i wydolność stóp uzależniona jest od ich budowy morfologicznej, a zwłaszcza od prawidłowego sklepienia podłużnego i poprzecznego, przedniej strefy podparcia oraz stępu. Sklepienie stopy pełni rolę amortyzatora wstrząsów, chroni narządy wewnętrzne oraz...Data dostępności:
Z dializą w krainie smaków – ebook
Barbara Pyszczuk
W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie – jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane...Data dostępności:
Dieta Niskobiałkowa w PChN - 14-dniowy jadłospis, przepisy – ebook
Barbara Pyszczuk
Eliminacja jak największej ilości białka nie pomoże – mniej nie znaczy lepiej. Dieta niskobiałkowa musi zawierać wystarczającą ilość białka, aby zachować zdrowie. • E-book jest przeznaczona głównie dla pacjentów z Przewlekłą Chorobą Nerek PChN wymagających ograniczenia spożycia białka • Ponieważ spożycie białka bardzo często jest większe niż zalecana dzienna norma. Przedstawiony jadłospis pomoże skutecznie...Data dostępności:
Dna Moczanowa Dietoterapia – ebook
Barbara Pyszczuk
Głównym celem w przebiegu leczenia podagry jest zapobieganie ostrym atakom choroby oraz minimalizowanie nieodwracalnych powikłań stawowych i nerkowych. Dna moczanowa jest chorobą, która rozwija się przez kilkadziesiąt lat, dlatego zmiana nawyków żywieniowych oraz zdrowy tryb życia mogą wspomóc leczenie i przyczynić się do uniknięcia napadów choroby Dla kogo przeznaczony jest e-book? Książka jest przeznaczona...Data dostępności:
Zmiany cech biologicznych i funkcjonalnych kobiet w okresie 20 lat w aspekcie zmian społecznych i stylu życia – ebook
Monika Łopuszańska-Dawid
Wstęp: W latach 1996-2006 w wielu krajach Europy Środkowo-Wschodniej miały miejsce przeobrażenia systemowe, jednak ich szczególna gwałtowność w Polsce sprawiła, że społeczeństwo polskie postawione zostało w obliczu nieuniknionego, ale i unikatowego eksperymentu zarówno ekonomicznego, społecznego, jak i w pewnym sensie biologicznego. Badania zmian cech biologicznych i funkcjonalnych człowieka w gwałtownie...Data dostępności:
Wybrane metody oceny dynamiki układu ruchu człowieka – ebook
Michał Wychowański
Celem niniejszej pracy było opracowanie i uzasadnienie wyboru metod pomiarowych do oceny układu ruchu człowieka przydatnych do celów optymalizacji leczenia i rehabilitacji. Przedstawiono przegląd piśmiennictwa dotyczący metrologicznych aspektów biomechanicznej diagnostyki układu ruchu. Szczególną uwagę w przeglądzie literatury przedmiotu poświęcono rozwojowi metod diagnostycznych dotyczących oceny...Data dostępności:
Dieta DASH w teorii i zastosowaniu – ebook
Aleksandra Cichocka
Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która szybko daje korzystne efekty zdrowotne. Taka właśnie jest dieta DASH, którą można nazwać dietą naszych marzeń. Książka ta powstała, aby pomóc w spełnieniu tych marzeń. W książce opisano szczegółowo, na czym polega...Data dostępności:
Journal of Life and Medical Sciences 3(29)/2020 – ebook
Bernadeta Bień Magdalena Dykiel Marcin Stareńczak Mateusz Grajek Karolina Sobczyk Agnieszka Białek-Dratwa Łukasz Olszewski Karolina Maliszewska Izabela Oleksak Agnieszka Kaczmarska Krystian Cholewa Michał Michalski
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W...Data dostępności:
Journal of Life and Medical Sciences 4(30)/2020 – ebook
Mateusz Grajek Wioletta Bociuk Weronika Gwioździk Karolina Nowosad
Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od...Data dostępności:
Wrażliwość smakowa oraz postawy osób starszych wobec żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności funkcjonalnej – ebook
Anna Jędrusek-Golińska
W związku ze starzeniem społeczeństw, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, które obejmuje wzrost średniej długości życia oraz zwiększenie odsetka osób powyżej 60. r.ż. w populacji, szczególnego znaczenia nabiera wykorzystanie żywności funkcjonalnej jako potencjalnego źródła wartości korzystnych dla zdrowia i poprawy komfortu życia seniorów. Badanie czynników kształtujących postawy osób starszych wobec...Data dostępności:
Nauki Przyrodnicze Nr 1 (3)/2014 – ebook
Łukasz Kurasiewicz Monika Armuła Łukasz Tyburski Dariusz Wolski Wojciech Dymek
ARTYKUŁY: 1. CHITOSAN – WYKORZYSTANIE W MEDYCYNIE WETERYNARYJNEJ. 2. CHARAKTERYSTYKA KWASU SALICYLOWEGO ORAZ JEGO DZIAŁANIA NA ROŚLINY I ZWIERZĘTA. 3. ZRÓŻNICOWANIE PIERŚNICY SOSNY POSPOLITEJ (PINUS SYLVESTRIS L.) NA WYDMACH KAMPINOSKIEGO PARKU NARODOWEGO. 4. STANY HIPOKALCEMII JAKO ZABURZENIA GOSPODARKI MINERALNEJ U KRÓW MLECZNYCH W OKRESIE OKOŁOPORODOWYM.Data dostępności: